News

News2022-01-31T20:58:32+00:00

April 2024

Zaključni dogodek projekta RESPO-VI

10/04/2024|

Vabimo vas, da se nam pridružite na zaključnem dogodku projekta RESPO-VI in delite z nami vaše poglede in izkušnje v povezavi z razvojem kompetenc 21. stoletja pri študentih s pomočjo sodobne digitalne tehnologije. Na zaključnem dogodku bomo predstavili dosežke projekta RESPO-VI in prikazali praktično uporabo razvite spletne aplikacije v visokošolskem okolju. Temu bo sledila razprava o prihodnjih trendih v izobraževalni tehnologiji in razvoju kariere študentov na visokošolskih ustanovah ob podpori digitalnih tehnologij. Podrobnejši program dogodka je v priponki.

Dogodka se lahko udeležite v živo ali virtualno. Dogodek bo potekal:

Kdaj: 15. april 2024, s pričetkom ob 13.00

Kje: Mednarodna […]

October 2023

E-NOVICE OKTOBER 2023

15/10/2023|

Spoštovani bralci,

Predstavljamo oktobrsko izdajo naših mesečnih novic. V preteklem mesecu smo sodelovali pri številnih projektih za mlade v partnerstvu z Mestno občino Maribor, v okviru programa za opolnomočenje mladih. Organizirali smo raznolike dogodke, med drugim tudi filmske večere, sprehode po naravi, izobraževanja in delavnice na temo klimatskih sprememb ter še veliko več. MIITR je sodeloval tudu na “Dnevu odprtih vrat mladinskih centrov”, ki je potekal v torek, 17.10 med 9.00 in 11.00 v okviru Festivala Mladi Maribor. Mladi so imeli priložnost spoznati delovanje naše organizacije, projekte in mobilnosti za mlade.

Ta mesec je bil zaznamovan tudi z začetkom […]

September 2023

E-NOVICE SEPTEMBER 2023

15/09/2023|

Spoštovani bralci,

S ponosom predstavljamo četrti izvod naših mesečnih novic za mesec september. Ta mesec je bil zaznamovan z nizom zanimivih srečanj in izobraževanj, ki so zajemala široko paleto tem, od trajnostne mode do razvoja aplikacij za opolnomočenje mladih. Še posebej pa smo se osredotočili na zaključna srečanja in skupne dogodke, ki so omogočili izmenjavo znanja, izkušenj in povezovanje v naši skupnosti.

Poleg trajnostne mode in razvoja aplikacij smo mladim ponudili priložnosti za širjenje svojega znanja in ozaveščanje o aktualnih vprašanjih. Te dogodke smo zasnovali s ciljem, da se mladi lahko učijo, povezujejo in soustvarjajo trajnostno prihodnost, ki bo […]

August 2023

E-NOVICE AVGUST

01/08/2023|

Spoštovani bralci,

Z veseljem vam predstavljamo tretji po vrsti izvod naših mesečnih novic za mesec avgust. Ta mesec je bil v naši organizaciji zaznamovan z izobraževalnimi dogodki in delavnicami, namenjenimi mladim. V ospredju so bila srečanja, kot so svetovanja za mlade, poučni filmski večeri, sprehodi v naravi ter raznolike delavnice, ki so obravnavale teme okoljevarstva in ozaveščenosti o aktualnih vprašanjih. Naša predanost izobraževanju in spodbujanju mladih, da postanejo aktivni v soustvarjanju boljšega jutri, je ključnega pomena.

V nadaljevanju boste našli podrobnejše informacije o teh navdihujočih dogodkih in o tem, kako lahko tudi sami postanete del naše skupnosti, ki si […]

July 2023

Projekt EnFinCap

07/07/2023|

V zadnjih letih se je izjemno povečalo število mikropodjetij, ki jih vodijo ženske v lepotnem in wellness sektorju. Ženske so z veseljem izkoristile priložnost, da svojo strast do lepote in dobrega počutja spremenijo v uspešna podjetja. Vendar pa je za zagotovitev nadaljnje rasti in uspeha teh podjetij ključnega pomena, da se osredotočimo na podjetništvo in krepitev finančnih zmogljivosti, ki so posebej prilagojene ženskam v teh panogah. Če jih opremimo z bistvenim znanjem, spretnostmi in viri, jim lahko omogočimo, da premagajo edinstvene izzive, s katerimi se srečujejo.

V skladu s tem ciljem si projekt EnFinCap prizadeva obravnavati resnične izzive, s katerimi se […]

ECO-CIRCLE

07/07/2023|

Kaj je novega v projektu ECO-CIRCLE?

Partnerji smo se zelo trudili in vam z veseljem sporočamo, da je bil 1. februarja 2023 zaključen prvi rezultat projekta: Okvir kompetenc Eco-Circle za socialno podjetništvo skozi krožno gospodarstvo, inovativno poročilo in okvir z informacijami o socialnem podjetništvu in krožnem gospodarstvu v 6 partnerskih državah ter okvir 7 ključnih kompetenc za pridobitev statusa ECO gonilec sprememb.

Kaj sledi?

Zdaj, ko je bil uveden Okvir kompetenc Eco-Circle, so partnerji zelo navdušeni nad nadaljevanjem dela na drugem projektnem rezultatu. V nadaljevanju projekta bodo mladi, ki se želijo vključiti v socialno podjetništvo, in mladinski delavci, ki želijo pomagati pri tem […]

E-NOVICE JULIJ

01/07/2023|

Spoštovani bralci,

Dobrodošli v julijski izdaji naših mesečnih novic! V tem mesecu smo še posebej osredotočeni na trajnost v modi in oblačilih. Želimo vam predstaviti najnovejše trende, inovacije ter prizadevanja na področju trajnostnega oblikovanja in proizvodnje oblačil. Zavedamo se pomembnosti trajnostnega pristopa v modni industriji in želimo vas navdihniti, da tudi vi postanete del premika k bolj trajnostni garderobi. Poleg tega smo pripravili raznolik nabor dogodkov namenjenih mladim, ki se osredotočajo na izobraževanje in ozaveščanje o okoljskih problemih. Vabimo vas, da se nam pridružite na skupnem gledanju dokumentarnih filmov o aktualnih okoljskih vprašanjih, interaktivnih diskusijah ter čistilnih akcijah v […]

June 2023

E-NOVICE JUNIJ

01/06/2023|

Spoštovani bralci,

Na naslednjih straneh vam predstavljamo prvi izvod novic in dosežkov Mednarodnega instituta za implementacijo trajnostnega razvoja. Naša glavna dejavnost je raziskovanje in razvoj na področju trajnosti, ki obsega okoljske, gospodarske, socialne ter zadnje čase tudi pametne in digitalne vidike, povezane z inovativnimi oblikami učenja. Z veseljem vam predstavljamo najnovejše dosežke in inovacije, ki smo jih uvedli v naši organizaciji.

Naša ekipa je neprestano aktivna, saj si prizadeva za ustvarjanje bolj trajnostne prihodnosti za naš planet. Zavezani smo k zmanjševanju ogljičnega odtisa, spodbujanju obnovljive energije, trajnostnemu ravnanju z odpadki in ohranjanju naravnih virov. Vabimo vas, da se pridružite […]

January 2023

Zaključek projekta Building Bridges

24/01/2023|

12. in 13. januarja 2023 smo imeli konzorcijski partnerji zadnje transnacionalno srečanje v Temišvaru, Romuniji. To je bila dolga, a izobraževalna in produktivna pot, na kateri so po dveh letih vsi rezultati dokončani in pripravljeni za uporabo pri mladih, motiviranih podjetnikih!

Sodelavci iz Romunije, Belgije, Slovenije in Grčije so se nam pridružili pri zaključevanju izobraževalnega tečaja na platformi Athena in načrtovanju zadnjih dejavnosti. Razpravljali smo o idejah za zaključno konferenco, določili zadnje komunikacijske aktivnosti in utrdili naše sodelovanje.

Čeprav se projekt končuje, partnerstvo in ustvarjena gradiva ostajajo. Veselimo se sodelovanja v prihodnosti in razvijanja še boljših idej. Zahvaljujemo se vam za sodelovanje […]

December 2022

Opolnomočenje mladih za trajnostni osebni razvoj

21/12/2022|

Program Opolnomočenje mladih za trajnostni osebni razvoj je projekt, ki želi mladim v Mariboru približati neformalno učenje in usposabljanje ter jim omogočiti, da skozi le to večajo svoje kompetence, avtonomijo ter znanje.

V okviru projekta smo do sedaj izvedli že precej delavnic – v tem članku, pa si lahko o njih tudi preberete.

ČLANEK

November 2022

Building Bridges Youth Mobility in Timisoara, Romania

10/11/2022|

Buna ziua from Romania!

We are looking back at the week of our youth mobility for the project Building bridges, full of creative interactions, meeting local green entrepreneurs, exchanging good ideas, and enjoying the hospitality of Timisoara city.

The main aim of the week was to test the developed learning materials on green entrepreneurship and circular economy with our main target group, young people from 18 to 28 years of age, coming to mobility from Belgium, Greece, Romania, and Slovenia.

The young people got familiar with green entrepreneurship and circular economy concepts, attended creative workshops, visited sustainable businesses in the city, and developed […]

Opolnomočenje mladih za trajnostni osebni razvoj

07/11/2022|

Program Opolnomočenje mladih za trajnostni osebni razvoj je projekt, ki želi mladim v Mariboru približati neformalno učenje in usposabljanje ter jim omogočiti, da skozi le to večajo svoje kompetence, avtonomijo ter znanje.

V okviru projekta smo do sedaj izvedli že tri delavnice ali usposabljanja ter predstavili kratkotrajne Erasmus+ mobilnosti, ki jih nudimo mladim.

Predstavitev kratkotrajnih E+ mobilnosti za mlade

  1. avgusta, 2. septembra ter 13. septembra so v spletnih okoljih potekale predstavitve kratkotrajnih Erasmus+ mobilnosti, ki se jih mladi lahko udeležijo v sodelovanju z MIITR v okviru številnih projektov, ki jih implementiramo. Vsi projekti ponudijo mobilnosti v obliki:
  • 1-dnevnih nacionalnih delavnic, ki […]

September 2022

Summer Mobility in Maribor, Slovenia

10/09/2022|

COHERENT
Circle of youth for the Europe we want

From 5th to 9th of September, 2022 the consortium forming the project – COHERENT- ‘A Circle Of youth for tHe EuRope wE waNT’ (624600-EPP-1-
2020-1-SI) organised the Summer Mobility in Maribor, Slovenia, to boost active participation and social leadership in Europe among young people.

August 2022

NEWS

14/08/2022|

BONJOUR FROM BRUSSELS!

The partner consortium from Building bridges for a circular economy by fostering youth entrepreneurship project organized the staff training in Belgium from June 7th to 10th, 2022.  Who was there and what we did, see in our e-newsletter from the attachment!

#BRIDGES_erasmus

BONJOUR IZ BRUSLJA!

Konzorcij projekta  Grajenje Mostov za Krožno Gospodarstvo s Spodbujanjem Mladinskega Podjetništva je med 7. in 10. junijem 2022 v Belgiji organiziral usposabljanje osebja.
Kdo je bil tam in kaj smo počeli, si oglejte v našem e-novičniku iz priloge!

#BRIDGES_erasmus MORE INFO

English

VEČ INFO

Slovenščina

[…]

June 2022

ZAKLJUČEVANJE PROJEKTA GD HIVE

29/06/2022|

DOBRODOŠLI V ZAKLJUČEVANJE PROJEKTA GD HIVE

GD HIVE oziroma “Podjetniška dejavnost mladih v okviru krožnega gospodarstva za doseganje ciljev evropskega zelenega dogovora” je projekt, ki ga MIITR izvaja skupaj s partnerji iz Avstrije (STRATECO), Grčije (INNOVATION HIVE), Litve (ENTRI) in Poljske (FEIO).

Namen projekta je razvijanje spretnosti in kompetenc na področju krožnega gospodarstva s poudarkom na podjetniških dejavnostih mladih – mladih kot podjetnikov, lastnikov podjetij, zaposlenih, brezposelnih mladih ali razvijalcev zagonskih podjetij. Glavni rezultat projekta bodo mikrousposabljanja o zelenem dogovoru (ZD) in krožnem gospodarstvu (KG), ustvarjanju inovacij znotraj ZD in KG ter podjetniških priložnostih in ustanavljanju zelenega podjetja.

MIITR je v mesecu maju […]

April 2022

ODPRTO POVABILO – Potuj z nami!

30/04/2022|

2022 je uradno leto MLADIH in MIITR odpira svoja vrata vsem zainteresiranim mladim med 18 in 28 let.

Vabimo te k sodelovanju v projektnih aktivnostih programa Erasmus+ ter k 1-tedenskim mednarodnim izmenjavam oziroma usposabljanjem, katerih cilj je spodbujati nove kompetence in povezave:

a) BUILDING BRIDGES (C1) v Bruslju, Belgija … 7.-10. JUNIJA za 2 udeleženca!

= pridobivanje inovativnega specializiranega znanja in kompetenc za mlade zelene podjetnike

#BRIDGES_erasmus

b) GD HIVE (C2) v Vilni, Litva … 13.-17. JUNIJA za 4 udeležence!

= za spodbujanje zelenih podjetniških dejavnosti mladih v okviru krožnega gospodarstva za doseganje ciljev zelenega dogovora

#eugreendeal #gdhive

c) Poletna mobilnost COHERENT v Mariboru, Slovenija … 5.-9. SEPTEMBER […]

January 2022

Oris učnega načrta in struktura e-tečaja BuildingBridges

31/01/2022|

V okviru projekta BuildingBridges for Circular Economy by Fostering Youth Entrepreneurship je bil  razvit učni načrt za potrebe e-tečaja o krožnem gospodarstvu (KG) in zelenem podjetništvu (ZP) znotraj Erasmus+ projekta, z namenom boljšega vključevanja mladih v podjetniške priložnosti
na omenjenih področjih.

ORIS UČNEGA NAČRTA & STRUKTURA E-TEČAJA:
Modul 1 vsebuje 40 ur vsebin in individualnega študija:
– Zeleno podjetništvo;
– Poslovni načrt v zelenem podjetništvu;
– Financiranje zelenih podjetij;
– Praktične vsebine za oblikovanje zelenega podjetja.

Modul 2 vsebuje 40 ur vsebin in individualnega študija:
– Uvod v krožno gospodarstvo;
– Tehniški in biološki cikli;
– Krožni dizajn;
– Poslovni modeli krožnega gospodarstva.

Projektni partnerji so v procesu priprave e-tečaja, ki vsebuje učne […]

Poziv za prijave na mednarodno usposabljanje za mlade o finančni pismenosti v okviru projekta E+ FINLIT v marcu 2022, na Poljskem

31/01/2022|

POZIV ZA PRIJAVE NA MEDNARODNO USPOSABLJANJE ZA MLADE O FINANČNI PISMENOSTI V OKVIRU PROJEKTA E+ FINLIT V MARCU 2022, NA POLJSKEM

V okviru Erasmus+ Mladi v akciji projekta Finančna pismenost za hitrejšo finančno neodvisnost (FinLit) je razpisanih 8 prostih mest za državljane Republike Slovenije, stare med 18 in 24 let.
MIITR Maribor soorganizira mednarodno usposabljanje mladih za preizkušanje spletne platforme in testne različice e-tečaja ter didaktičnih gradiv za pridobivanje novih znanj in kompetenc na področju finančne pismenosti. Potekalo bo med 28. februarjem in 4. marcem 2022 v Wisli na Poljskem.
Usposabljanje bo potekalo 5 dni s spremljevalnim programom in družabnimi aktivnostmi. Koordinatorska organizacija […]

Financial literacy training activity C1 Larissa Greece

31/01/2022|

Financial Literacy for a quicker Financial Independence is an E+ project that started in 2020,
aiming to improve the financial competencies and economic knowledge for the successful and
stable life of young people. FinLit offers to strengthen young people to gain knowledge and
skills on financial literacy through training programs and e‐learning activities.
During the implementation of the first Training Activity, which took place in Greece in January
2022, partners of Poland, Greece and Slovenia had the opportunity to cooperate and carry out
joint staff training and to exchange good practices and experiences. The participants gained
further knowledge and competencies in the field of financial literacy that […]

CI-You: Circular Economy Youth Leaders

17/01/2022|

CI-You: Circular Economy Youth Leaders project with 8 international partners have concluded the Intellectual output 1: an analysis on existing business models, skills, competencies, knowledge and needs of youth in order to define a path for developing the training material content in subsequent outputs. The main aim of the CI-YOU project is to help further improve the level of green business culture in Europe by providing youth with knowledge and […]

December 2021

DiSCVET – Development of the Digital Sovereignty Competences of VET teachers and trainers

23/12/2021|

DiSCVET projekt bo gradil na ogrodju Digcomp digitalnih kompetenc, ki neposredno ne pokriva področja varnosti pred agresivnimi napadi, goljufijami, ki kradejo podatke ljudi in online informacije, s čimer bo nudil novo oblikovano ogrodje za razvoj posameznikovih kompetenc digitalne suverenosti.

+ more on the project website: http://discvet.eu/ DiSCVET Flyer

November 2021

Usposabljanje in spodbujanje sodelovanja za trajnostno ravnanje z odpadki na območju Mestne občine Maribor

05/11/2021|

Evropski teden zmanjševanja odpadkov bo letos potekal med 20. in 28. novembrom, in predstavlja največjo vseevropsko pobudo za spodbujanje izvajanja enotedenskih akcij ozaveščanja o trajnostnem ravnanju z viri in odpadki.

Tokrat bomo tematiko nagovorili tudi MIITR, Mednarodni institut za implementacijo trajnostnega razvoja v sodelovanju z MOM, Mestno občino Maribor. MIITR bo izvedel 2-dnevno izobraževalno delavnico z naslovom: Usposabljanje in spodbujanje sodelovanja za trajnostno ravnanje z odpadki na območju Mestne občine Maribor.

Izobraževalna delavnica bo potekala 23. in 24. novembra 2021 ob 17. uri, na MKC Maribor (Ob železnici 16) v obliki enodnevnega dogodka, v dveh ponovitvah. Prijave zbiramo na eva@miitr.eu do […]

September 2021

Poziv za prijave na mednarodno usposabljanje za mlade na Poljskem

28/09/2021|

Poziv za prijave na mednarodno usposabljanje za mlade o finančni pismenosti v okviru projekta E+ FINLIT, ki bo potekalo od 28. februarja do 4. marca 2022 na Poljskem

V okviru Erasmus+ Mladi v akciji projekta Finančna pismenost za hitrejšo finančno neodvisnost (FinLit) je razpisanih 8 prostih mest za državljane Republike Slovenije, stare med 18 in 24 let. Mednarodno usposabljanje mladih na Poljskem za preizkušanje spletne platforme in testne različice e-tečaja ter didaktičnih gradiv za pridobivanje novih znanj in kompetenc na področju finančne pismenosti bo organizirano od 28. februarja do 4. marca 2022. Usposabljanje bo potekalo 5 dni s spremljevalnim […]

BUILDING BRIDGES: KOMPETENČNI VPRAŠALNIK NA TEMO PODJETNIŠKE AKTIVNOSTI MLADIH ZNOTRAJ KROŽNEGA GOSPODARSTVA

22/09/2021|

VPRAŠALNIK

Erasmus+ projekt: Building bridges for circular economy by fostering youth entrepreneurship, želi s ciljem vrednotenja stopnje kompetenc mladih s področij zelenega dogovora in podjetniških aktivnosti znotraj krožnega gospodarstva identificirati potencialne vrzeli v znanju in oblikovati nove učne materiale, ki bodo temeljili na analizi rezultatov tega vprašalnika ter nacionalnih state-of-the-art poročil.

Vprašalnik pred teboj sestavlja 24 vprašanj in je anonimen.

Predviden čas reševanja vprašalnika znaša 5 minut.

Zahvaljujemo se za tvoj čas in prispevek.

NEW e-training!

14/09/2021|

TRAIN-CE-FOOD e-training

SEPTEMBER 20th – 23th 2021
15:30 – 17:15 CET
ONLINE

TRAIN-CE-FOOD project objective is acquiring innovative specialised competences for young people, by empowering them to use entrepreneurship and cooperative skill-sets and mindsets, enabling them to create much more efficient cooperative solutions and business models in the field of circular economy and food supply chains via open online learning and in-depth remote coaching.

TRAIN-CE-FOOD online training is a chance to:

Participate as an active evaluator of the e-course training.

Receive professional mentoring on the topics of circular economy, food supply chains, business models, social entrepreneurship and cooperatives. […]

CI-You: Circular economy youth leaders

07/09/2021|

Izjava za javnost

Out of the Box International, je skupaj s partnerji iz Cipra (CSI), Grčije (IED & AKMI), Italije (JUMP), Madžarske (IMRO), Slovenije (MIITR) in Srbije (EDUFONS) pričel z izvajanjem projekta: “CI-You: Circular economy youth leaders”.

CI-You projekt želi opolnomočiti mlade, da prevzamejo iniciativo in skozi organizirana usposabljanja spodbujati razvoj veščin, potrebnih za delovanje na področjih krožnega gospodarstva.

Marko Paunovic, direktor Out of the Box International, je poudaril pomembnost medsektorskega sodelovanja v promociji in spodbujanju izobraževalnih praks ter iniciativ za krožno gospodarstvo. Takšen koncept je še posebej pomemben […]

April 2021

Poziv za prijave na mednarodno usposabljanje za mlade

30/04/2021|

Poziv za prijave na mednarodno usposabljanje za mlade v okviru TRAIN-CE-FOOD projekta, financiranega s strani evropske komisije v juliju 2021

PRIJAVA

V okviru projekta TRAIN-CE-FOOD je MIITR razpisal 3 prosta mesta za usposabljanje mladih med 18 in 24 let, državljanov Republike Slovenije.
MIITR Maribor v soorganizaciji z ostalimi TRAIN-CE-FOOD partnerji pripravlja mednarodno usposabljanje za mlade, ki želijo pridobiti znanja s področja zadružništva, podjetništva in krožnega gospodarstva v povezavi s prehranskim sektorjem. Usposabljanje bo izvedeno v začetku julija 2021 v Osijeku, Hrvaška. Udeleženci bodo vključeni v preizkušanje testne različice interaktivnega e-tečaja ter učnih gradiv, pripravljenih v okviru projekta TRAIN-CE-FOOD. Usposabljanje […]

GD HIVE KOMPETENČNI VPRAŠALNIK

30/04/2021|

GD HIVE: KOMPETENČNI VPRAŠALNIK O EVROPSKEM ZELENEM DOGOVORU & KROŽNEM GOSPODARSTVU

POVEZAVA DO VPRAŠALNIKA

Erasmus+ projekt GD HIVE: Podjetniška aktivnost mladih znotraj krožnega gospodarstva za doseganje ciljev evropskega zelenega dogovora, preverja stopnjo znanja in kompetenc na tem področju med mladimi z namenom identificiranja obstoječih vrzeli in oblikovanja novih izobraževalnih materialov na podlagi analiziranih odgovorov tega vprašalnika in nacionalnega “state-of-the-art” poročila.

Vprašalnik sestoji iz 25 vprašanj in je anonimen.

Za izpolnjevanje bo potrebno do 5 minut.

December 2020

Poziv za prijave na mednarodno usposabljanje za mlade v okviru TRAIN-CE-FOOD projekta, financiranega s strani evropske komisije v juliju 2021

22/12/2020|

PRIJAVA

V okviru projekta TRAIN-CE-FOOD je MIITR razpisal 3 prosta mesta za usposabljanje mladih med 18 in 24 let, državljanov Republike Slovenije.
MIITR Maribor v soorganizaciji z ostalimi TRAIN-CE-FOOD partnerji pripravlja mednarodno usposabljanje za mlade, ki želijo pridobiti znanja s področja zadružništva, podjetništva in krožnega gospodarstva v povezavi s prehranskim sektorjem. Usposabljanje bo izvedeno v začetku julija 2021 v Osijeku, Hrvaška. Udeleženci bodo vključeni v preizkušanje testne različice interaktivnega e-tečaja ter učnih gradiv, pripravljenih v okviru projekta TRAIN-CE-FOOD. Usposabljanje bo trajalo 5 dni s spremljevalnim programom in družabnimi aktivnostmi. MIITR bo skupaj s partnerskimi organizacijami zagotovil večinsko kritje stroškov, nastalih s […]

Go to Top